Kameleon & duurzaamheid

Merken met het "groene blad" symbool op de merkenpagina zijn bezig met duurzaamheid. Ze produceren bijvoorbeeld met  biologisch, fairtrade, of gebruiken gerecycled materiaal. Er zijn merken die duurzaamheid in totaliteit doorvoeren en andere merken kiezen bewust om "duurzame" collecties of binnen hun totaal collectie te presenteren. Deze "duurzame" collecties zijn vaak te herkennen aan de tags op de kleding. Wij van Kameleon zijn erg blij met de groeiende aandacht voor duurzaamheid. Voor meer informatie over duurzaamheid per merk verwijzen we je door naar de websites van de merken.

Onze toenemende welvaart vraagt veel van het milieu. Bij Kameleon nemen we onze verantwoordelijkheid als het gaat om mens en milieu.  We geloven in onze service en we staan garant voor kwaliteitsproducten. Hierdoor kun je lang en plezierig van je aangeschafte kleding genieten en draag je bij aan de algemene bewustwording van "slow fashion". Kies voor kwaliteit boven kwantiteit. 

Als we het over duurzaamheid in de kledingindustrie hebben, zoeken we vooral verbetering op de volgende gebieden: water, energie, grondstoffen, arbeidsomstandigheden en afvalverwerking. Hierbij een korte samenvatting van de 4 meest gebruikte termen:

Bio katoen:
Er wordt geen gebruik gemaakt van giftige pesticiden en kunstmatige meststoffen.
De vervaardiging verbruikt minder water dan genetisch gemodificeerd katoen.
Altijd met de hand geplukt.
Is minder schadelijk voor het milieu en voor de boeren die het verbouwen.

Fairtrade:
Fairtrade aangesloten bedrijven hebben de gezamenlijke doelstelling om permanent het leven van boeren en arbeiders in de armste landen van de wereld te verbeteren.
Fairtrade aangesloten bedrijven hebben een verbod op kinderarbeid, dwangarbeid en op discriminatie. Hier wordt streng op gecontroleerd.
Fairtrade organisaties hebben bescherming van de veiligheid op het werk (helmen, handschoenen, mondkapjes) en bieden preventieve gezondheidszorg.

GOTS:
Staat bekend als ‘s werelds toonaangevende standaard betreffend de gehele ecologische productieketen.
Staat voor de Global Organic Textile Standard.
Controleert de ecologische productie van textiel, maar ook de sociale normen binnen de productieketen.
Verplicht om accessoires zoals knopen te gebruiken van natuurlijke materialen. Bijvoorbeeld steennoot (harde noot) of parelmoer.
Verplicht om maximaal 5% elastaan in artikelen te mogen gebruiken.

Circulaire economie:
Het maximaliseren van de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen om de vernietiging te minimaliseren.
Het product is gerecycled of kan gerecycled worden.

Kameleon verkoopt op dit moment meerdere duurzame merken, dit verandert continue. Op de merkenpagina kunt u deze merken herkennen aan het groene blaadje achter de merknaam. Deze merken hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en voldoen aan in ieder geval één van bovenstaande punten.

Verschillende merken hebben het kleding conventant (IMVO-beleid) getekend. Deze bedrijven hebben de intentie om de volgende thema's te verbeteren:

Discriminatie gender
Kinderarbeid
Gedwongen arbeid
Vrijheid van vakvereniging
Leefbaar loon
Veilige en gezonde werkplek
Grondstoffen
Chemicaliën, water en energie
Dierenwelzijn

Onze leveranciers werken allen met een code of conduct en controleren dit zelf streng of laten een onafhankelijke stichting dit controleren, bijvoorbeeld BSCI. De meeste leveranciers die niet duurzaam werken, zijn wel bezig met het proces van de verandering. Wij controleren dit enkel door navraag te doen en door de websites van de merken te bekijken. Wij bezoeken de fabrieken niet zelf.

Op dit moment heeft Kameleon verschillende soorten duurzame draagtassen, in verschillende kleuren en uitvoeringen. Deze tassen zijn gemaakt van zeer sterk materiaal en zijn hierdoor eindeloos te gebruiken. De papieren tassen zijn gemaakt van hergebruikt papier.

Wij proberen ons plastic, hangers en papier zoveel mogelijk te recyclen. Onze boodschappen en schoonmaakmiddelen zijn biologisch en de verlichting in de winkels is zoveel mogelijk LED. 

Ons doel is elk jaar duurzamer te worden. Een doel waar wij hard aan werken en we zijn vastberaden dit vol te houden.

Om de beste gebruikerservaring te bieden maakt onze website gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de standaardinstellingen. Bekijk onze cookiebeleid hier.